ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ О ПРОЈЕКТУ „ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО“
18.03.2014


Под покровитељатвом Градске општине Палилула, РТВ Белами и Медијска еколошка мрежа ЕКОполис, реализовали су документарни филм о активностима партнерских општина Ихтиман и Палилула, на пројекту Живети зелено-„Living Green“, у оквиру ИПА програма, прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2013/2014.

Документарним филмом промовисана су интересовања грађана два града у области екологије, заштите животне средине и одрживог развоја. По речима председника општина и пројект менаџера овај пројекат је допринео изградњи капацитета општинских Управа у заштити животне средине и очувању природних ресурса у пограничном региону. Захваљујући пројекту ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО интезивно се разговарало о проблемима и кључним питањима заштите животне средине, која су од заједничког интереса. Пројектну активност Living “Green”- Живети "ЗЕЛЕНО" подржала је ЕУ-ИПА ФОНД са 162.671. ЕУРА.
 
„Желимо да након једногодишње активности и медијске промоције, овим филмом подигнемо свест грађана Ихтимана и Палилуле о питањима која се односе на животну средину као што су очување биодиверзитета, уштеда енергије – примена обновљивих извора енергије, о климатским променама–рекао је Бобан Џунић, председник општине Палилула. Он је изразио задовољство једногодишњом сарадњом две општине и истакао значај образовања становништва за одрживи развој, умрежавање у области заштите животне средине и енергетске ефикасности у Региону. Атанас Крстин, генерални конзул Конзулата Републике Бугарске у Нишу поздравио је сарадњу општине Палилула и општине Ихтиман и наговестио нове могућности сарадње за пројектне активности у будућности.

Филм ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО, траје 20:15 минута, сачињен је од документарног материјала и изјава учесника активности у Србији и у Бугарској. У девет поглавља региструју се све активности и резултати остваривања постављених циљева из пројекта. (ЕКОполис мрежа, Д.В.)

ВИДЕО ЛИНКОВИ:

Špica dokumentarnog filma: „ŽIVETI ZELENO” (Living Green), Palilula-Ihtiman, EKOpolis-RTV BelleAmie,00:29’ , mart 2014.
http://youtu.be/wz8KpuL7xHA

Dokumentarni film: „ŽIVETI ZELENO” (Living Green), Palilula-Ihtiman, EKOpolis-RTV BelleAmie, 20.15min., mart 2014.
http://youtu.be/SqG5ZdmyZGg